środa, 13 lipca 2011

Długość noża

Temat może drażliwy ;) ale istotny.
Większość facetów ma tendencję jeszcze z dzieciństwa na bazie Rambo do zakupu zbyt długich noży.
Producenci też nie ułatwiają sprawy.
Patrząc na ofertę noży na świecie, najczęściej dostępne są noże (najbardziej popularne) o ostrzu do 8 cm w przypadku składanych i powyżej 13-14 cm w przypadku narzędzi z głownią stałą.
Nożem do 8 cm można otworzyć puszkę, przeciąć linkę, posmarować chleb masłem ale już pokrojenie bochenka chleba sprawia niektórym problem.
Noże powyżej 13 cm są z reguły za grube do pokrojenia pomidora.
Szukałem czegoś pośredniego - 12 cm.
Najbardziej uniwersalny okazał się Opinel nr.12, da się naostrzyć na brzytwę i da się nim pokroić chleb.
Niezależnie od powyższego życie pokazuje, że na wyprawie najlepiej mieć trzy ostrza (na grupę - niekoniecznie na osobę)
  • małe do drobnych robót np. wyrzeźbienie końcówki do podwieszenia garnka.
    Może być częścią multitool-a
  • duże - zamiast siekiery - macheta jest dobra na tropiki a na nasz klimat 20-30 cm ostrza jest optymalną długością.
  • spożywcze wg opisu jak na początku postu - 12 cm
O konstrukcji noża jeszcze napiszę