sobota, 25 lutego 2012

Kuchenka turystyczna - butla z gwintem

Postanowiłem trochę napisać o różnych rodzajach kuchenek turystycznych.
Zacznę od najbardziej popularnego standardu z gwintem na butli gazowej.
Na dzień dzisiejszy jest to chyba najlepszy wybór, bardzo popularny w Europie.
Jeżeli lecimy na wyjazd samolotem, butli trzeba szukać na miejscu.
Kilkanaście lat temu był to standard butli nie do znalezienia w Ameryce Południowej.
Skończyło się na tym, że byliśmy zmuszeni do zakupu i butli i kuchenki w innym mniej uniwersalnym standardzie.
W 2011 butle tego typu znalazłem w jednym ze sklepów turystycznych w Ushuaii, gdzie startowaliśmy i nie było problemów - pasują również do kuchenki uniwersalnej o której jeszcze napiszę.
Kuchenka do której używamy przykręcanych butli, a przynajmniej butle tego typu, mają dużą zaletę - można je odkręcić i schować na później.
Na rynku jest dużo produktów do wyboru.
Jeżeli wybieracie tego typu kuchenkę, zwróćcie uwagę na dwie rzeczy:
Po pierwsze czym większy i szerszy palnik taki z bardzo dużą ilością małych dziurek tym lepiej.
Po drugie zwróćcie uwagę, aby sterowanie (mniej/więcej gazu) było wygodne.
Pozostałe elementy są opcjonalne i subiektywne.
Fajnym patentem jest, aby między palnikiem a kuchenką był wężyk, pozwala to na ustawienie palnika nisko - bezpiecznie na ziemi i dobre osłonięcie od wiatru.
W zależności od celu - popatrzcie na wagę, jak się da, żeby było lekkie - super.
Jest znany standard zintegrowany z garnkiem i radiatorem, gotuje litr wody poniżej dwóch minut - super.

Zdjęcie nieadekwatne, i od tyłu